Edebiyat Fakültesinde “Türkiye’nin en büyük zenginliği nedir?” Konferansı
20 Aralık 2018 10:30

Edebiyat Fakültesinde Çarşamba Konferansları kapsamında “Türkiye’nin en büyük zenginliği nedir?” konferansı düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun’un konuştuğu konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Tekin,  Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere ve öğretim üyeleriyle öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Haluk Dursun, Türkiye’nin zenginliklerini anlatarak, “UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde Türk kültürüne ait pek çok unsur bulunuyor. Bunlardan bazıları, sohbet kültürümüz, geleneksel tören keşkeğimiz, âşıklık geleneğimiz, mesir macunu, Karagöz, meddah hatta Dede Korkut’tur” dedi.  Zenginlik taşıyan vasıflarımızın kaybolma riski taşıdığını belirten Dursun, bu vasıflarımızdan bazılarının kânaat vasfı, kerem vasfı, bereket vasfı ve merhamet vasfı olduğunu söyledi.

UNESCO’nun Dünya Miras Listesinde, Türkiye’den 18 müzenin yer aldığını anımsatan Dursun, “Kendimize ‘UNESCO’nun listesinde yer alan kaç müzeyi gördüm’ diye sormalıyız ve birkaç saatlik mesafede yer alan Çatalhöyük veya Boğazköy’den ziyaret etmeye başlamalıyız” şeklinde konuştu.

Dursun, bazı şehirlerin geçmişten gelen karakteristikleri ve ruhaniyetleri olduğunu ancak insanların bunu ortadan kaldırdığını dile getirerek, “Anadolu'da böyle sayısız şehir var. Özellikle de Kastamonu bu açıdan herkesin gidip görmesi gereken bir şehrimiz” dedi.

Türkiye’nin kültürel zenginlikleri ile bir süper güç olduğunu vurgulayan Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültür, artık ülkeler için bir yumuşak güç hatta süper güçdür. Türkiye'nin bir süper gücü varsa o da kültür süper gücüdür. Bu süper gücün keşfedilmesi, ortaya çıkarılması, değerlendirilmesi, korunması hatta tanıtılması ve pazarlanması gerekiyor."

Haber: Çağla Koç
Fotoğraf: Bahar Şahin